Psykoterapiapalveluiden tulevaisuus – 3 muutosta

Psykoterapia ja mielenterveystyö – 3 asiaa ”kristallipallosta”

Muutos on mahdollisuus – vai onko ? Suuressa organisaatiossa muutosta vastustava on vastarannan kiiski, joka nähdään hankalana tyyppinä ja hänen uraputkensa menee vaakatasossa eteenpäin. Terveydenhuollon rakenteiden muutosten keskellä vastarannan kiiski jää vastarannalle. Koska rakenteet muuttuvat jokatapauksessa. Valinnat tehdään nyt ja muutos näkyy vasta kun katsotaan taaksepäin. Suurelta osin näin on ylipäätään kaikissa muutoksissa. Niitä ei tajuta, ennen kuin ne ovat tapahtuneet. Psykoterapia- ja mielenterveystyössä aika turvata toiminnan laatu ja edellytykset on juuri nyt. Kolme asiaa, joihin ei tarvitse kristallipalloa ennustaakseen tulevaa:

  • Yksityisten toimijoiden vastuut ja vaatimukset kasvavat. SOTE-uudistuksen aikakaudella julkinen rahoittaja vaatii tiukemmin laatustandardeja – läpinäkyvyyttä, asiakkaiden oikeuksia, lain vaatimukset täyttäviä järjestelmiä jne. Hallinnollisen työn osuus kasvaa. Verkostoituminen ja jatkuva tietojen päivittäminen ovat hallinnollisten tehtävienkin perusedellytys. Yksin toimivalle terapeutille tämä näyttäytyy mm. vähäisempänä aikana vastaanottotyöhön. Asiakas haluaa valita ja valinta helpottuu kun läpinäkyvyys kasvaa.
  • Psykoterapiapalvelut ketjuuntuvat. Tähän saakka jokainen ammatinharjoittaja on selvinnyt pienellä hallinnollisella työllä ja suuria mullistuksia ei ole tapahtunut. Nyt on jo nähtävissä suunta, johon mennään. Kuntapäättäjät (tulevat maakuntien päättäjät) ehtivät perehtyä vain osaan palveluntarjoajista. Monesta suusta myös SOTE- seminaareissa kuulee hoputuksen: ”lyöttäytykää yhteen, keskittäkää hallinnolliset työt, tulkaa näkyviksi ja tehkää yhteistyötä”… Ammattilainen, joka haluaa tehdä terapiatyötä joutuu valinnan eteen – tehdäkkö jatkossakin vain terapiatyötä vai ottaakko päivä esim. Viikossa uusien asioiden hoitamiseen, hallintoon, laskutukseen jne.
  • Kolmanneksi… voidaan katsoa menneisyyteen. Mitä tapahtui 2000-luvun alussa lääkärikeskuksille, joita oli Pohjois-Suomessakin ihan erikoisaloittain kymmenittäin ? Ja mitä tämän jälkeen tapahtui. Suuret terveysalan yhtiöt saapuivat. Loppu on historiaa.

 

Maksaja haluaa vastinetta rahoilleen, asiakas valinnanvapautta ja terapeutti haluaa tehdä sitä, missä hän on hyvä. Nimenomaan tähän on etsittävä ratkaisua. www.psykoterapiakulma.fi

 

0 VASTAUSTA

JÄTÄ VASTAUS

Haluatko liityä mukaan keskusteluun!
Tervetuloa osallistumaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *